

# Online Short Training Course for Professional Skill Development

### **Online Master Class**

(KnowHow Webinars) (3-Day)

### **Chemical Engineering Principles**

**Trainers**: Prof. Ir. Dr. Dominic Foo; Dr. Nishanth Chemmangattuvalappil 14 Modules; ~ 15 Training Hours (3-Day)

		DAY 1	
09:00-09:20	Module 1	What is Chemical Engineering	20 minutes
		Professor Ir. Dr. Dominic Foo	
09:20-09:30	Break Time		10 minutes
09:30-10:00	Module 2	Basic Principles of Process Operation	30 minutes
		Professor Ir. Dr. Dominic Foo	
10:00-10:30	Break Time		30 minutes
10:30-11:30	Module 3	Basic Mass Balances	60 minutes
		Professor Ir. Dr. Dominic Foo	
11:30-12:00	Break Time		
12:00-12:55	Module 4	Basic Energy Balances	55 minutes
		Professor Ir. Dr. Dominic Foo	
12:55-13:55	Break Time		60 minutes
13:55-14:30	Module 5	Mass & Energy Balances using the Steam Table	35 minutes
		Professor Ir. Dr. Dominic Foo	
14:30-15:00	Break Time		
15:00-15:30	Module 6	Mass & Energy Balances using Psychrometric Chart	30 minutes
		Professor Ir. Dr. Dominic Foo	
15:30-16:00	Break Time		30 minutes
16:00-16:40	Module 7	Pump Selection & Hydraulic Design	40 minutes
		Professor Ir. Dr. Dominic Foo	
00.00.00.50	11110	DAY 2	
09:00-09:50	Module 8	Heat Exchanger Principles & Design	50 minutes
00.50.10.20	D 1 m	Professor Ir. Dr. Dominic Foo	20 :
09:50-10:20	Break Time		30 minutes
10:20-11:45	Module 9	Chemical Reactors: An Introduction	95 minutes
11 45 12 00	D 1 TT	Dr. Nishanth Chemmangattuvalappil	75
11:45-13:00 13:00-15:10	Break Time	D'.4'II.4' D	75 minutes
13:00-13:10	Module 10	Distillation Process Principles Dr. Nishanth Chemmangattuvalappil	130 minutes
15:10-15:40	Break Time	Dr. Nisnanth Chemmangattuvaiappii	
15:40-16:45	Module 11	Evaporation & Crystallization	65 minutes
13:40-10:43	Module 11	Dr. Nishanth Chemmangattuvalappil	65 minutes
		DAY 3	
09:00-11:00	Module 12	Absorption, Adsorption & Membrane Separation Principles	120 min
09.00-11.00	Module 12	Dr. Nishanth Chemmangattuvalappil	120 mm
11:00-11:30	Break Time	Dr. Nishanin Chemmanganuvarappu	
11:30-13:05	Module 13	Scale-Up Processes from Laboratory Scale to Plant Scale	95 minutes
11.50-15.05	WIOGUIC 13	Dr. Nishanth Chemmangattuvalappil	95 Illillutes
13:05-14:00	Break Time	Dr. Honann Chemmanganavarappu	
14:00-15:50	Module 14	Chemical Process Safety: An Introduction	110 min
	1/100010 14	Dr. Nishanth Chemmangattuvalappil	110 11111
		21. Itanunun Chemmungutuvutuppit	

Online MasterClass (KnowHow Webinars)



# Online Short Training Course for Professional Skill Development

Schedules, Registration Fee & Form : Please visit <u>www.knowhow-webinars.com</u>

Participant Guidelines: Confirmed participants, who have paid registration fees will receive a separate link for each module two days before schedule. Participants are required to have a stable & high-speed internet to access this online program. If registered participant misses any of the modules due to other commitments and prior engagements, participants can view the recorded version of module at an additional fee of 45 US\$++/Module/Person at preferred schedule. Participants who join all modules as well as knowledge test will only receive "MasterClass Certificate". All registered participants will receive copyrighted training document in PDF format. Registered participants are required to login 10 minutes before each module starting time on each day.

#### **TRAINERS**

**Professor Ir. Dr. Dominic Foo** is a Professor of Process Design and Integration at the University of Nottingham Malaysia, and is the Founding Director for the Centre of Excellence for Green Technologies. He is a Fellow of the Institution of Chemical Engineers (IChemE), a Fellow of the Academy of Sciences Malaysia (ASM), a Chartered Engineer (CEng) with the Engineering Council UK, a Professional Engineer (PEng) with the Board of Engineer Malaysia (BEM), as well as the President for the Asia Pacific Confederation of Chemical Engineering (APCChE). He is a world-renowned scholar in process integration, focusing on resource conservation and CO2 reduction. He collaborates with more than 50 research scholars and industrial practitioners over Asia, Europe, North America and Africa. Professor Foo is an active author, with eight books, more than 180 journal papers and made more than 230 conference presentations, with more than 30



keynote/plenary speeches. He served as International Scientific Committees for many important international conferences (CHISA/PRES, FOCAPD, ESCAPE, PSE, SDEWES, etc.). Professor Foo is the Editor-in-Chief for Process Integration and Optimization for Sustainability (Springer Nature), Subject Editor for Process Safety & Environmental Protection (Elsevier), and editorial board members for several other renowned journals. He is the winners of the Innovator of the Year Award 2009 of IChemE, Young Engineer Award 2010 of IEM, Outstanding Young Malaysian Award 2012 of Junior Chamber International (JCI), Outstanding Asian Researcher and Engineer 2013 (Society of Chemical Engineers, Japan), Vice-Chancellor's Achievement Award 2014 (University of Nottingham) and Top Research Scientist Malaysia 2016 (ASM). He conducted close to 100 professional workshops to academics and industrial practitioners worldwide.

*Dr. Nishanth Chemmangattuvalappil* is an Associated Professor of Chemical Engineering in the department of Chemical and Environmental Engineering at University of Nottingham Malaysia. He received his PhD in Chemical Engineering from Auburn University, AL, USA (2010). He worked as a Post-doctoral fellow at University of Pittsburgh, PA, USA and later at Auburn University. His main areas of expertise include product and molecular design, mixture design and integrated biorefineries. His current work focuses on the application of molecular design concepts on reactive systems, integration of molecular design techniques into the design of biorefineries and carbon capture and storage using ionic liquids. He has coauthored more than 90 peer reviewed international journal articles and five book chapters. In addition, his works have been presented in more than 70 international conferences and in five invited lectures.



#### **Contact Address:**

KnowHow Webinars, TechnoBiz Communications Co., Ltd.

2521/27, Lardprao Road, Khlongchaokhunsingha, Wangthonglang, Bangkok 10310 Thailand

Tel: +66-89-489 0525 WhatsApp/WeChat/Mobile: +66-89-489 0525 Email: peram.technobiz@gmail.com

Web: www.knowhow-webinars.com Contact Person: Peram Prasada Rao, Director